Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen

Een bv of nv moet jaarlijks aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen. Dat doet u na afloop van het boekjaar van uw onderneming. Ook een stichting of vereniging moet soms aangifte vennootschapsbelasting doen.

Controleer uw voorlopige aanslag

Aan het begin van het boekjaar ontvangt u een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van de Belastingdienst. Het bedrag van deze aanslag is berekend op basis van gegevens van vorige jaren. Controleer uw voorlopige aanslag. Verwacht u een hogere of lagere belastbare winst dan op uw aanslag staat? Vraag dan een wijziging van uw voorlopige aanslag aan. Zo voorkomt u dat u later (veel) moet bijbetalen. Of pas heel laat een teruggaaf krijgt. Ook als u het niet eens bent met uw voorlopige aanslag vraagt u een wijziging aan. U kunt geen bezwaar maken tegen de voorlopige aanslag. Tegen de definitieve aanslag kunt u wel bezwaar maken.

Doe aangifte vennootschapsbelasting

Is uw boekjaar gelijk aan het kalenderjaar? Dan moet u aangifte doen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar. Voor gebroken en korte boekjaren gelden andere regels.

Ook als u geen voorlopige aanslag heeft ontvangen, moet u aangifte doen. Als u niet op tijd aangifte doet, kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst.

U kunt op de volgende manieren aangifte doen:

Uitstel aanvragen

U vraagt uitstel aan op belastingdienst.nl. Hier kunt u kiezen om het uitstel online aan te vragen (inloggen) of met een formulier (pdf). Het formulier vult u eerst in op uw computer en stuurt het vervolgens per post naar uw belastingkantoor.

U krijgt binnen 3 weken een reactie van de Belastingdienst.

De standaardperiode van uitstel is 5 maanden. Wilt u langer uitstel? Schrijf dan op het formulier waarom u dat wilt.

Bezwaar maken tegen de definitieve aanslag

Bent u het niet eens met een definitieve aanslag of een navorderingsaanslag vennootschapsbelasting? Maak dan bezwaar.

Bekijk de vpb-tarieven

De vpb-tarieven voor 2023 zijn 19% en 25,8%. De tarieven blijven hetzelfde voor 2024. Bekijk de tarieven voor de vennootschapsbelasting.

Belastingvoordeel door aftrekposten

Maak gebruik van aftrekposten en investeringsaftrek. U trekt dan een bedrag van de belastbare winst af. Hierdoor betaalt u minder belasting. Voorbeelden van aftrekposten zijn investeringsaftrek, zoals de KIA, EIA en MIA.

Deze informatie is geplaatst door: Centraal Bureau voor de Statistiek & Belastingdienst