Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Wordt u ingehuurd als zzp’er? Of wilt u als opdrachtgever een zzp’er inhuren? U moet samen beoordelen of een opdracht door een zelfstandige mag worden uitgevoerd of niet. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst hier strenger op controleren. Lees hoe u schijnzelfstandigheid kunt voorkomen.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzp’er), maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zelfstandige niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. De opdrachtgever is dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die horen bij loondienst. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn volgens de Wet DBA samen verantwoordelijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Handhaving op schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Huurt u een zzp’er in? Maar is deze zzp’er eigenlijk in verkapt dienstverband? Dan kunt u een boete en naheffing krijgen. U moet samen kunnen bewijzen dat uw samenwerking geen loondienstverband is.

Check samen of er sprake is van loondienst

Om te weten wat de juiste contractvorm is voor een opdracht, moet u letten op hoe er in de praktijk gewerkt wordt. Gebruik de keuzehulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om in te schatten wat het juiste contract is voor de opdracht.  Ga naar de keuzehulpWilt u een zzp'er inhuren, maar twijfelt u of het gaat om loondienst? Dan kunt u ook de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie gebruiken voor een uitgebreidere analyse.

Geen nieuwe modelovereenkomsten meer

De Belastingdienst beoordeelt geen nieuwe modelovereenkomsten meer. In een modelovereenkomst staan afspraken over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Heeft u nog een goedgekeurde modelovereenkomst? Dan mag u die blijven gebruiken tot de einddatum van de overeenkomst. Bestaande overeenkomsten worden niet meer verlengd. De overeenkomst geeft alleen zekerheid als deze naar waarheid is opgesteld. Dus als de opdrachtgever en opdrachtnemer in de praktijk zo werken als afgesproken.

Bemiddeling, uitzenden, payrolling, tussenkomst of directe inhuur

Zijn er meer dan 2 partijen betrokken bij het tot stand komen en/of het uitvoeren van de opdracht? Ook dan moet u de arbeidsrelatie beoordelen. Bekijk per situatie of het gaat om loondienst.

Deze informatie is geplaatst door: KVK , Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid & Belastingdienst