Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Stappenplan horecabedrijf starten

U krijgt met regels van de overheid te maken als u een horecabedrijf start. Bijvoorbeeld voor hygiëne, brandveiligheid en muziek. U moet de juiste vergunningen hebben. En bekijken of uw horecabedrijf in het omgevingsplan past. 

1. Schrijf uw horecabedrijf in bij KVK

U moet zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. Daarna geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer ziet, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

2. Check het omgevingsplan

Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie. Het omgevingsplan kunt u bekijken via regels op de kaart bij het Omgevingsloket. Past het niet in het omgevingsplan? Of gaat u iets doen dat invloed heeft op de omgeving, zoals een verbouwing? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

3. Ga na of u een omgevingsvergunning nodig heeft

Voor bouwen, verbouwen of renoveren (opknappen) heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Bij een monument gelden andere regels. Als u reclame wilt plaatsen op of aan uw pand heeft u vaak ook een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen. 

4. Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan

U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Of als u een discotheek wilt openen. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een bedrijfskantine of horeca in een sportschool. Dit verschilt per gemeente. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

5. Vraag een alcoholvergunning aan

Met alleen een exploitatievergunning mag u nog geen alcohol schenken. Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig (voorheen Drank- en Horecavergunning). U moet 21 jaar zijn om een alcoholvergunning aan te vragen. Ook moet u een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Als er meerdere eigenaren zijn, dan geldt deze eis ook voor hen.

6. Kijk welke vergunningen u nog meer nodig heeft

Afhankelijk van wat voor soort horecabedrijf u start, heeft u misschien extra vergunningen nodig. Zoals:

Bibob

Als u bij de gemeente een vergunning aanvraagt, kan het zijn dat u een Bibobformulier moet invullen. Hiermee doet de gemeente integriteitsonderzoek naar u, uw horecabedrijf en de personen waarmee u samenwerkt. 

 7. Zorg voor een brandveilig horecabedrijf

De Alcoholwet stelt eisen aan de inrichting van uw horecazaak. Deze eisen gelden alleen als u een drank- en horecavergunning nodig heeft. U moet ook maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van onbrandbare of brandvertragende materialen.

8. Regel uw inschrijving in een register van de NVWA

Als u voedsel produceert, gebruikt of verkoopt moet u zich inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert of voedsel volgens de regels geproduceerd en verkocht worden. Deze regels zijn er zodat levensmiddelen voor consumenten veilig zijn.

9. Werk volgens de HACCP

Als u voedsel bereidt, moet u werken volgens de HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Het is een veiligheidsanalyse waarmee u voorkomt dat de veiligheid van eten in gevaar komt. U kunt een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. U voldoet aan de wet als u werkt volgens deze code.   

U kunt ook zelf een HACCP-plan opstellen. De NVWA beoordeelt dan uw plan. De NVWA kan langskomen om te controleren of u werkt volgens de code of het zelf opgestelde plan. Bekijk op de website van de NVWA de hygiënecodes per sector.

10. Houd u aan de personeelsregels

Als u personeel in dienst neemt, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. U kunt de Horeca RI&E gebruiken. Om sterke drank te verkopen moet uw personeel 16 jaar of ouder zijn. In de zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn van minimaal 21 jaar. De leidinggevende moet een SVH Diploma Sociale Hygiëne of verklaring vakbekwaamheid hebben. Dit horecadiploma of deze verklaring heeft u nodig om u te registreren in het Register Sociale Hygiëne.

11. Regel de juiste bedrijfsverzekeringen

Er zijn bedrijfsrisico’s waar u mee te maken krijgt als ondernemer. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw bedrijf tegen bepaalde bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld als u aansprakelijk wordt gesteld bij schade. Of voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden.  

12. Check de toegestane openingstijden

De toegestane openings- en sluitingstijden verschillen per gemeente. Wilt u geopend zijn buiten de geldende sluitingstijden? Dan moet u in veel gemeenten een ontheffing aanvragen. U moet hiervoor een drank- en horecavergunning hebben of horecaondernemer zijn.

13. Check de milieuregels

Als u een horecabedrijf start, krijgt u te maken met milieuregels. Bijvoorbeeld op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. Zo heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig of moet u een melding doen. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen.

14. Vraag toestemming voor gebruik van muziek

Draait u in uw horecabedrijf muziek, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen en een vergoeding te betalen. U doet dat bij Buma/Stemra of Sena. Zij regelen dat de makers de vergoeding krijgen.

Aantal bedrijven

De grafiek laat het aantal oprichtingen in de Horeca in Nederland per kwartaal zien. Uitgesplitst naar eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekking.

Deze informatie is geplaatst door: KVK & Centraal Bureau voor de Statistiek