Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Stappenplan internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (internationaal MVO)

Doet u internationaal zaken? Dan verwacht de overheid dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO). Soms moet u hier ook verslag over doen bij de overheid. Sinds 2024 zijn er wetten en regels die internationaal MVO minder vrijwillig maken. Ga daarom aan de slag met de stappen voor internationaal MVO.

Wat is internationaal MVO?

Als u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt, houdt u rekening met de gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten op mens, dier, milieu en maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan mensenrechten, arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, corruptie en energiebesparing. Niet alleen in Nederland, juist ook in uw internationale keten. Steeds meer consumenten, overheden en grote bedrijven willen een duurzaam en eerlijk product.

Start met internationaal MVO voor uw bedrijf

Met internationaal MVO doet u alles met ‘gepaste zorgvuldigheid’. Zo voorkomt u zoveel mogelijk risico’s in uw bedrijf en internationale keten. In het Engels heet dit ‘due diligence’. Met het stappenplan van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) past u ‘due diligence’ toe in uw bedrijf.  Bekijk het stappenplan:

1. Maak een internationaal MVO-beleid

Stel een plan op met een internationaal MVO-beleid voor uw bedrijf en management. Organiseer bijvoorbeeld workshops of trainingen in internationaal MVO voor uw werknemers. Zo betrekt u ze bij het ontwikkelen en invoeren van hiervan in hun dagelijkse werk. Gebruik de OESO-richtlijnen voor internationaal MVO om uw beleid op te stellen.

2. Check de risico’s

U bent verantwoordelijk voor de hele keten van uw product of dienst. Van grondstoffen tot eindproduct. Controleer daarom of er binnen uw bedrijf of in uw keten risico’s zijn voor bijvoorbeeld het milieu of werknemers. Gebruik hiervoor de MVO Risico Checker van MVO Nederland.

3. Voorkom of stop negatieve gevolgen

Zet in uw internationaal MVO-beleid ook hoe u eventuele risico’s voorkomt of stopt. Bijvoorbeeld wat u doet als een toeleverancier niet reageert op uw klachten. Maak duidelijk dat u van uw leveranciers, afnemers en andere zakenrelaties verwacht dat zij zich houden aan internationaal MVO. 

4. Houd uw resultaten bij

Bekijk regelmatig de resultaten van uw internationaal MVO-beleid. Maak hier een planning voor en meet dit op vaste momenten. Zo kunt u uw beleid bijsturen en aanpassen als dat nodig is. 

5. Publiceer uw internationaal MVO-beleid

Consumenten, overheden en grote bedrijven willen steeds vaker een duurzaam product of een duurzame dienst. Maak uw internationaal MVO-beleid daarom openbaar. Doe dit bijvoorbeeld via uw website. Vertel ook hoe u eventuele risico’s beperkt of aanpakt.

6. Neem maatregelen bij klachten

In uw internationaal MVO-beleid staat ook welke maatregelen u neemt bij klachten. Bijvoorbeeld bij een klacht van een afnemer of uw werknemer. Zorg ervoor dat uw bedrijf een klachtenloket of klachtenafdeling heeft. 

Vraag hulp en advies bij het IMVO-steunpunt

Loopt u tegen praktische zaken aan bij internationaal MVO? Of wilt u hulp bij het toepassen van ‘due diligence’ in uw bedrijf? Bij het IMVO-steunpunt kunt u terecht voor advies en informatie. De internationaal MVO-adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) denken graag met u mee. 

Internationaal MVO als voorwaarde voor subsidie of lening

Wilt u bij de overheid een subsidie of lening voor internationaal ondernemen aanvragen? Dan moet u laten zien dat u zich houdt aan de OESO-richtlijnen. Hierin staat wat de Nederlandse overheid en overheden in 48 andere landen van u verwachten als u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt. U moet uw internationaal MVO-beleid vastleggen in een (maatschappelijk) jaarverslag of ander openbaar document.

Sluit aan bij een van de internationaal MVO-convenanten

In internationaal MVO-convenanten staan afspraken om risico’s en misverstanden te voorkomen in de (buitenlandse) keten. Risico’s en misverstanden die bedrijven zelf moeilijk kunnen oplossen. Bijvoorbeeld kinderarbeid, dierenleed of schade aan het milieu. Bedrijven bedenken samen met andere partijen zoals de overheid en brancheorganisaties oplossingen voor deze risico's. Kijk of een internationaal MVO-convenant voor uw sector ook interessant voor u is.

Grote bedrijven moeten rapporteren over duurzaamheid

Heeft u een beursgenoteerd of groot bedrijf? Dan moet u sinds 2024 verslag uitbrengen over het duurzaamheidsbeleid en de prestaties van uw bedrijf. Heeft u een middelgroot of klein bedrijf? Dan hoeft dit niet tot minimaal 2026. Lees wat er voor u verandert.

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland