Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Stappenplan particulier beveiligingsbedrijf starten

Waar krijgt u mee te maken als u een beveiligingsbedrijf wilt starten? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Het stappenplan is een richtlijn. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen hebt.

1. Vraag een vergunning particulier beveiligingsbedrijf aan

Voor het oprichten van een particulier beveiligingsbedrijf heeft u een vergunning nodig. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een ND-nummer (Nederlandse Dienstnummer). Als leidinggevende van een securitybedrijf heeft u nog een aparte ministeriële toestemming nodig.

2. Vraag toestemming en legitimatiebewijs aan voor uw medewerkers en leidinggevenden

U moet voor de medewerkers en leidinggevenden in uw beveiligingsbedrijf toestemming vragen aan de politie of aan de minister van Justitie en Veiligheid (J&V). Als uw medewerkers en leidinggevenden toestemming hebben dan vraagt u een speciaal legitimatiebewijs aan dat zij bij zich moeten dragen. Als leidinggevende van een securitybedrijf heeft u nog een aparte ministeriële toestemming nodig.

3. Laat uw uniform goedkeuren

Als u beveiligingswerkzaamheden doet, moet u een uniform te dragen dat door de minister van Justitie en Veiligheid (J&V) is goedgekeurd. Uw uniform moet het voorgeschreven V-embleem hebben. 

4. U moet zich aan de gedragscode houden

U moet zich houden aan de Privacygedragscode voor particuliere onderzoeksbureaus. In de gedragscode staat hoe u in de praktijk onderzoek doet en hoe u moet omgaan met de persoonsgegevens (privacy) van de mensen naar wie u onderzoek doet.

5. Schrijf uw beveiligingsbedrijf in bij KVK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Als u een particulier beveiligingsbedrijf start of overneemt, moet u het inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming voor bedrijfsbeveiliging niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

6. Voorkom schijnzelfstandigheid 

U moet schijnzelfstandigheid voorkomen. Controleer samen met de opdrachtnemers of zij een opdracht in loondienst gaan doen of als zelfstandige.

Deze informatie is geplaatst door: KVK , Centraal Bureau voor de Statistiek & Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)