Stappenplan ziekteverzuim: uw werknemer meldt zich ziek
Meldt uw werknemer zich ziek? Dan moet u het loon doorbetalen. U mag niet vragen waarom uw werknemer ziek is. En u moet een aantal zaken verplicht regelen. Deze 6 stappen helpen u op weg bij ziekteverzuim.
1. Vraag uw zieke werknemer niet naar de reden
Uw zieke werknemer hoeft u niet te vertellen wat er aan de hand is. Om privacyredenen mag u er ook niet naar vragen. Uw werknemer m ag het wel uit zichzelf vertellen. U mag ook vragen wanneer uw werknemer denkt weer te kunnen werken. Is uw werknemer langer ziek? Dan mag u ook vragen of het mogelijk is dat uw werknemer tijdelijk ander werk doet.
2. Geef ziekmeldingen en betermeldingen door aan bedrijfsarts of arbodienst
U moet uw werknemer uiterlijk binnen een week ziekmelden bij uw bedrijfsarts of arbodienst. Is uw werknemer weer beter? Dan meldt u dat ook. Is uw werknemer een uitzendkracht of payroller? Dan hoeft u niets te doen.
3. Check of u een ziekmelding van uw werknemer moet doorgeven aan UWV
Soms moet u uw werknemer ziekmelden bij UWV.
Dat moet als:
- uw werknemer 42 weken ziek is
- het contract afloopt terwijl uw werknemer ziek is (meld uw werknemer dan op de laatste werkdag ziek bij UWV)
- uw werknemer recht heeft op een Ziektewetuitkering, ook als u eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet
Ziektewetuitkering
Soms heeft uw zieke werknemer recht op een Ziektewetuitkering. Bijvoorbeeld voor werknemers die zwanger zijn of ouder dan 55 jaar. U moet uw werknemer dan binnen 4 werkdagen ziekmelden bij UWV. Betermelden moet binnen 2 werkdagen. Dit kan allebei met de online Verzuimmelder. U vraagt de Ziektewet-uitkering aan door uw werknemer bij UWV ziek te melden.
4. Betaal het salaris door tijdens de ziekteperiode
Is uw werknemer langer ziek? Dan moet u uw zieke werknemer minstens 70% van zijn laatste loon en vakantietoeslag doorbetalen. Staat er een hoger deel in het contract of cao? Dan moet u zich daaraan houden. U bent verplicht om uw werknemer maximaal 2 jaar het loon door te betalen. Het 1e jaar mag het loon niet onder het minimumloon uitkomen. Is het brutoloon minder? Dan vult u het loon aan. Het 2e jaar mag het loon wel onder het minimumloon uitkomen.
Na 2 jaar ziekte bent u niet meer verplicht om het loon door te betalen. Er volgt dan een WIA-beoordeling voor uw werknemer. Heeft u te weinig gedaan aan de re-integratie? Dan kan UWV u een boete opleggen en verplichten om het loon nog maximaal 1 jaar door te betalen.
5. Ontsla uw zieke werknemer niet
U mag niet zomaar uw zieke werknemer ontslaan. Dat mag alleen in bepaalde situaties:
- tijdens de proeftijd
- bij ontslag op staande voet
- bij een faillissement
- als u volledig stopt met uw bedrijf
- na 2 jaar ziekte, tenzij UWV u een loonsanctie heeft opgelegd
- als uw werknemer ziek wordt tijdens de ontslagprocedure bij UWV
- als uw werknemer ziek wordt nadat u een verzoek tot ontslag heeft ingediend bij de kantonrechter en dit verzoek losstaat van de ziekte
6. Help uw zieke werknemer met re-integratie
Is uw werknemer voor lange tijd ziek dan moet u samen zoeken naar manieren om weer aan het werk te gaan. Dat heet re-integratie.
Dit kan op 2 manieren:
- Uw werknemer gaat weer bij u werken in een nieuwe of aangepaste functie. U kunt bijvoorbeeld het werk of de werkplek aanpassen. Of zorgen voor aangepaste werktijden.
- Uw werknemer kan niet meer bij u aan het werk en krijgt ander werk bij een andere werkgever.
Voorkom verzuim
U moet samen met uw werknemers zorgen dat er zo min mogelijk verzuim is. Bijvoorbeeld dat werknemers ziek worden door een te hoge werkdruk. U kunt de kans op gezondheidsklachten door werk verminderen door:
- voor een goed arbo- en verzuimbeleid te zorgen
- u aan de verplichte veiligheidsnormen te houden
- te onderzoeken welke risico’s er zijn op de werkvloer en aandacht te besteden aan de werkomstandigheden
- ondersteuning te vragen aan de arbodienstverlener
- contact te houden met zieke werknemers
Verzekering zieke werknemer
U kunt als werkgever eigenrisicodrager (erd) worden voor de Ziektewet of de WGA. Wordt uw werknemer ziek of arbeidsongeschikt? Dan betaalt u zelf de uitkering in plaats van UWV. U kunt hiervoor een WGA- of Ziektewetverzekering afsluiten bij een particuliere schadeverzekeraar. Zij geven meestal ook ondersteuning bij het re-integratietraject. Bij het Verbond van Verzekeraars vindt u een compleet overzicht van alle schadeverzekeraars in Nederland.