Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de events

Innovatiemissie Agtech, Robotisering & Digitalisering in Open Teelten in Californië

Centraal bij deze agri-food innovatiemissie staat het verkennen van gelijkwaardige samenwerking bij onderzoek en ontwikkeling voor zowel onderzoekers als bedrijven.

Doelen missie

De doelen van deze missie zijn:

  • Inzicht krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen in de agro-sector in Californië en de Verenigde Staten als land.
  • Best practices verkennen en uitwisselen binnen beleid, industrie en op de boerderij.
  • Verkennen van trends en kansen voor meerjarige (publiek-private) samenwerking tussen kennisinstellingen en tussen bedrijven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. 
  • Innovatieve kennis en technologie uit Nederland koppelen aan marktkansen in de Verenigde Staten, met de focus op Californië.

In Nederland willen we niet alleen een belangrijke exporteur zijn van duurzaam geproduceerde agri-food-producten, maar ook van kennis, kunde en technologie voor het realiseren van een houdbaar voedselsysteem wereldwijd. Deze positie versterken we door te investeren in digitale innovaties en door samen te werken in onderzoek en ontwikkeling met internationale partners. 

Californië: focus op robotisering en digitalisering van de landbouw

Californië is de grootste producent en exporteur van landbouw, zuivelproducten, fruit en noten in de Verenigde Staten. Ruim 1/3e van de groenten en 2/3e van het fruit en noten van de Verenigde Staten worden in Californië verbouwd. Met 76.400 boerderijen en ranches is de Californische landbouw met een waarde van $ 54 miljard een significante industrie.

Nederland en Californië hebben als grote landbouwproducenten te maken met vergelijkbare uitdagingen. Denk hierbij aan de gevolgen van klimaatverandering zoals periodes van droogte, een toenemende plaag- en ziektedruk maar ook grote arbeidstekorten. Californië erkent Nederland als een land met geavanceerde oplossingen en innovaties in de landbouw, waaronder robotica en automatisering. Californië heeft op dit gebied ook veel te bieden met een bloeiende tech-sector en innovaties die in de praktijk geïmplementeerd worden.

In 2015 ondertekenden het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ministerie van LNV) en het California Department of Agriculture and Food een intentieverklaring gericht op samenwerking ter bevordering van klimaatslimme en duurzame landbouw. Dit leidde tot een sterk partnerschap tussen Californische en Nederlandse belanghebbenden, dat bekend staat als het Global Controlled Environment Agriculture Consortium (GCEAC). Naast samenwerking op het terrein van indoor productie is er ook interesse om de samenwerking uit te breiden met innovaties voor de buitenteelt, waaronder veldproductie en in boomgaarden.  

Silicon Valley en AgTech

Californië staat bekend om haar sterke innovatie-ecosysteem met Silicon Valley als het centrale middelpunt. De technologieontwikkelingen richten zich ook nadrukkelijk op de Californische landbouw en de uitdagingen die daarbij horen. Californië is de thuisbasis van UC Davis, één van de 10 beste landbouw universiteiten ter wereld, en daarnaast nog meer belangrijke universiteiten die onderzoek doen op allerlei agri-food onderwerpen en technologieën, van zaadveredeling tot robotica.

Agri-Food Tech startups uit Californië haalden in 2020 $ 5,6 miljard aan durfkapitaal op. Dit is 20% is van het wereldwijde totaal voor investeringen in Agri-Food bedrijven. 

Voor wie?

Bent u ondernemer of als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling? En werkt u aan innovatieve agtech en precisielandbouw toepassingen voor open teelten? Deze missie neemt u mee naar Californië. De regio staat bekend om zijn grote groente- en fruitsector. Verschillende AgTech en precisielandbouw oplossingen komen daarbij kijken:

  • autonome veldrobots (e.g. schoffelen, wieden, oogsten)
  • precisie-bespuiting
  • drone technologie
  • sensor toepassingen 
  • imaging oplossingen, o.a. (spectrale) camera’s, satellietdata
  • farm management software 
  • big data en AI oplossingen

Conceptprogramma

Het missieprogramma is in ontwikkeling. We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zo veel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. De belangrijkste ingrediënten voor het programma zijn:

  • een bezoek aan de FIRA USA vlakbij Sacramento (een congres en beurs gericht op automatisering en robotisering in de land- en tuinbouw, met onder andere velddemonstraties van robots);
  • een bezoek aan het Fields Lab en/of innovatieve boerenbedrijven (veld en/of boomgaard);
  • een netwerkevenement;
  • de mogelijkheid om het UC Davis, California Department of Agriculture, Western Growers, University of California Agriculture and Natural Resources te bezoeken;
  • de mogelijkheid voor het pitchen van innovaties tijdens de Invest Day voor VCs, Business Angels en Corporate Ventures.

De FIRA USA richt zich op de transitie in de landbouwproductie in Californië. Deelname aan de FIRA biedt een kans om Nederland te positioneren als dé partner voor duurzame, innovatieve en veerkrachtige agrifood-systemen. Dit door het mogelijk maken en verbeteren van op maat gemaakte technische oplossingen en duurzaam geproduceerde producten.

Kosten

De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon. 

Hierbij is inbegrepen: 

  • deelname aan het collectief programma
  • transfers van en naar programmaonderdelen
  • lunch en diners als dit is vermeld in het programma

Deelname is exclusief: 

  • reis- en verblijfskosten
  • alle individuele kosten

Aanmelden

U kunt u niet meer aanmelden voor deze innovatiemissie.

Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw technologie binnen de scope en doel van de missie past.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neem dan contact op met:

Bob HengeveldAdvisor InnovatiemissiesE: bob.hengeveld@rvo.nl M: +31 (0) 6 2943 3216

Bert van der HeideAdviseur Internationale Innovatie Agri-FoodE: bert.vanderheide@rvo.nl   M +31 (0) 6 2937 1209

Of stuur een mail naar innovatiemissies@rvo.nl.

Financiering nodig?

Bent u op zoek naar financiële ondersteuning voor uw plannen?

Praktische informatie

Kosten:
  • Deelname kost € 250
  • Meld u aan voor 15 juli 2024
Organisator:
Eventdagen:
  • Californië Start: 21 oktober 2024 - 00:00 Eind: 25 oktober 2024 - 00:00 Accommodatie: Locatie: Californië